Behandeling bevallingsgerelateerde angst en trauma

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 vrouwen psychische klachten ontwikkelt in de zwangerschap of in de periode na de bevalling. Vrouwen kunnen last hebben van klachten passend bij een posttraumatische stressstoornis (herbelevingen, vermijding van situaties, personen of plekken die herinneren aan de schokkende gebeurtenis en meer gevoelens van stress en prikkelbaarheid). Ook kunnen vrouwen bij een nieuwe zwangerschap angst hebben voor de bevalling als ze een eerdere traumatische bevallingservaring hebben meegemaakt. Niet alleen de moeder lijdt hieronder, maar deze gebeurtenissen kunnen ook invloed hebben op de partner en de baby.

Tijdens een kennismakingsgesprek leer ik u beter kennen, bepalen we de hulpvraag en of mijn praktijk u hiermee verder kan helpen. Als duidelijk is waar we ons in de behandeling op gaan richten, wordt met u het behandelplan besproken. Als u akkoord bent, wordt er een eerste afspraak ingepland.

EMDR

Voor de behandeling van deze klachten gebruik ik EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dit is een effectief bewezen behandeling bij klachten na een schokkende gebeurtenis. Tijdens de therapie denk je terug aan de gebeurtenissen die je als traumatisch hebt ervaren gedurende de bevalling. Terwijl je terugdenkt aan deze gebeurtenissen wordt je op verschillende manier afgeleid. Dit zorgt ervoor dat de herinnering vager wordt en de emotionele lading afneemt. Hierdoor nemen de klachten af en het wordt steeds gemakkelijker om aan de bevalling terug te denken.

Soms blijkt de behandeling gericht op de traumatische gebeurtenissen tijdens de bevalling onvoldoende omdat er meer speelt. We kunnen dan samen besluiten om u door te verwijzen.

Tarieven: Er zijn geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. De kosten moeten dus rechtstreeks aan de praktijk betaald worden. De factuur kunt u vervolgens zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw verzekering en het door u gekozen pakket worden de kosten volledig of gedeeltelijk vergoed.

Het tarief voor zelfbetalers dat binnen de praktijk is gelijk aan het NZA-tarief ambulant kwaliteitsstatuut sectie II – gezondheidszorgpsycholoog gehanteerd.

Afzeggen/ wijzigen:  Als een afspraak meer dan 24 uur van tevoren wordt afgezegd, worden er geen kosten in rekening gebracht. Een afspraak kan per mail worden afgezegd. Wordt een afspraak minder dan 24 uur van te voren of niet afgezegd, dan wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.